Datum: 09 oktober 2019

gastspreker: Marc Fleureck

aanvang lezing: 20.00 uur

 

Wat heeft de Gnostische Cirkel (GC) te maken met de meest geheimzinnige alchemistische “formule” aller tijden ? Uit de dialoog tussen Isis and Osiris: ‘One becomes two, two becomes three, and out of the third comes the One as the fourth.

 

 

De GC is een kompas of instrument om evolutie van bewustzijn (fysiek, vitaal, mentaal en spiritueel) in jezelf of in de wereld, zoals belangrijke wereldgebeurtenissen, in tijd en via de gewone kalender te kunnen opvolgen.

De GC werkt praktisch als een “tijdsklok” en is gebaseerd op de schijnbare baan van de Zon rond de Aarde, bekend als de ecliptica. De GC bewijst telkens zijn waarde door de vele toepassingen, hetzij op individueel of collectief vlak (zoals tijdperken, wereldgebeurtenissen, landen, organisaties). Voorwaarde is dat men het “alfabet” en de taal die de GC hanteert meester wordt, wil men de rijkheid aan gnostische kennis kunnen benutten en doorgronden.

De bedoeling van deze presentatie is om een beknopt overzicht te geven van de toepassingen van de GC zoals de redding van de 12 Thaise kinderen in 2018.

Achtergrond: Deze alchemistische formule zit als het ware in de GC ingebakken en beschrijft de directe aktie van de Supramentale Moedergodin (Shakti) op Aarde, of hoe het  “Transcendente” op  Aarde “Immanent” wordt, met medewerking van de energie van Tijd. Eén van de Shakti's voornaamste instrumenten is de Gnostische Cirkel.

De insteek of visie hier is Indisch-Vedisch maar praktisch en van universele waarde. Het is de formule van en voor de nieuwe Creatie, de Goddelijke Matrix of hoe men het noemen wil. In termen van Indische spiritualiteit refereert ze naar de meest bekende God uit de Veda, Agni (the One) met als symbool het Witte Paard. Agni is de vahana (voertuig) van Usha en wordt geboren uit of via het Vrouwelijke Principe (“out of the Third comes the One as the fourth”). Men zou dus kunnen zeggen dat zonder dat Vrouwelijke principe er geen Creatie mogelijk is (tenzij een afgescheiden of kunstmatige).

Sri Aurobindo noemde dit transformatie proces de geboorte of manifestatie van het supramentale eenheidsbewustzijn maar geen enkele discipel (op enkelingen na) begreep hem. Sri Aurobindo kende de Veda heel goed alsook de formule. Wat bedoelde hij bijvoorbeeld met het volgende (mijn onderlijnen) ?

'Now I have got the hang of the whole hanged thing ‒ like a very Einstein I have got the mathematical formula of the whole affair (unintelligible as in his case to anybody but myself) and am working it out figure by figure.'

Works Of Sri Aurobindo, CWSA, Letters On Himself And The Ashram, Remarks On The Current State Of The Sadhana, 1931-1947.

 

Nota: Een moderne vorm van onderzoek om deze machtige formule te proberen te decoderen of “kraken” gebeurt vandaag bijvoorbeeld ook in CERN (deeltjesfysika), zonder veel succes overigens !

Inkom:        € 10

Locatie:

”Galerie-Feestzaal Dewulf” (gelijkvloers)

 Verkortingstraat, 42-44  (eenrichtingsstraat)

9040 Sint-Amandsberg - Gent.

(zijstraat van de Antwerpsesteenweg)

 

Parkeren: gratis na 19u00

Reservaties:

 Elke weekdag van 15u tot 20u via tel. +32 495 63 00 73* ook sms of                  e-mail via het reservatieformulier op onze website "universeel.org".

Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren.

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!

Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen,           te melden!

Bij voorbaat dank!