De Tempeliers en hun geheimen

Gastspreker: Corry Geijsen

wo 10 mrt 2010   20.00u

Van hun officiële oprichting in 1119 tot hun ontbinding in 1312 vormden de tempeliers één der intrigerendste geheimen uit de geschiedenis. Hierbij is het uiterst moeilijk exacte historische gegevens te scheiden van wilde fantasieën. Niets is wat het lijkt. Officieel opgericht om pelgrims te beschermen tegen de moorddadige moslimsekte van de Assasijnen deden de eerste negen legendarische tempeliers gedurende de eerste zeven jaren bijna niets anders dan graven onder de restanten van de tempel van Salomon.

Tot zij dit vonden wat Bernardus van Clairvaux, de man achter de schermen, liet besluiten dat ze hiermede de wereld zouden kunnen veranderen en beheersen. Meteen laat dit  de veelbesproken schat der tempeliers van oververhitte fantasie verankeren tot historische realiteit. Alleen is die schat (geheime documenten ?  ark des verbonds ? ...) tot nu toe niet boven water gekomen. Algemeen wordt aangenomen dat de Franse koning Filips de Schone vanaf 1307 de tempeliers liet vervolgen en uitmoorden om aan zijn immense schulden te ontkomen. De waarheid ligt elders : De laatste grootmeester Jacques de Molay had de koning geweigerd zijn ultieme wens te verwezenlijken: via de tempeliersorde benoemd worden tot koning der koningen, de begeerde titel van koning van Jeruzalem, als centrum van de wereld beschouwd. Hierbij komt de verborgen agenda van de tempeliers aan het licht: een wereldomvattende theocratie vestigen met de herbouwde tempel van Jeruzalem als centrum en een leider met "het heilige bloed" in zich. De spreker zal trachten aan te tonen dat dit op het eerste gezicht belachelijke idee de wereldgeschiedenis ingrijpend heeft veranderd: via de Bourgondiërs en de Habsburgers, over de ontdekkingsreizen en de oprichting van de Verenigde Staten tot de huidige wereldgeschiedenis.

Ook beweerden de tempeliers over de kennis van de ware esoterische aard van Christus te beschikken (een document uit de vaticaanse archieven opgedoken bevestigt dit) en beschouwden Johannes de Doper als de ware messias, meteen de kern leggend voor een alternatief-esoterisch christendom.

De gekende historische feiten over de tempeliers zal Corry kort behandelen, zijn volle aandacht zal gaan naar de verborgen en esoterische facetten van die fascinerende orde. Controversiële stof genoeg dus voor verhitte discussies.

 

Spreker: Corry Geijsen                          Inkom: 8 €

 


Alle lezingen vinden plaats in de bovenzaal van  ‘Kaffee A Capella’, Godshuizenlaan 33, 9000 Gent .
Gelieve vooraf en tijdig te reserveren a.u.b!  Om praktische redenen vragen wij tevens de naam & voornaam van de persoon / personen die u zal / zullen vergezellen, te melden!
Bij voorbaat dank!
RESERVATIES:  0032(0)499 733 610 begin_of_the_skype_highlighting Vrij 0032(0)499 733 610 end_of_the_skype_highlighting (ma-vr van 14u tot 19u)
- 0032(0)499 112 330 begin_of_the_skype_highlighting Vrij 0032(0)499 112 330 end_of_the_skype_highlighting van ma-do  tss 18-22u (behoudens onvoorziene omstandigheden) of via e-mail.