Heksen: hun kruiden en rituelen

Gastspreker: Martine Van Huffel

wo. 21 sept 2011    20u00

De inleiding behandelt het begrip “heks” in vroegere tijden en in een meer actuele betekenis. Benadrukt wordt dat er heel wat misverstanden een hardnekkig bestaan leiden over wie of wat een heks precies is. Voor het Christendom in het westen de quasi enige religie werd, konden mensen heel wat makkelijker en vrijer magisch met kruiden werken. Alle religies maakten gebruik van de magische kracht van kruiden. Sommige religies zoals de Keltische Druïdenreligie stonden zelfs geheel in het teken van plantenmagie. Voorgangers in de religieuze praktijk, hoe ze ook genoemd werden, gebruikten steeds kruiden bij alle rituelen, hetzij wegens hun geestverruimend karakter, hetzij wegens hun symbolische betekenis. Het begrip ”heks” in zijn vrouwelijke en negatieve connotatie, is een creatie van de misogyne laat Middeleeuwse katholieke Kerk. Etymologisch ligt godin Hekate, heerseres over de onderwereld, aan de basis van het woord “heks”.

 

Heksenkruiden zijn dan ook geneeskrachtige kruiden en/of kruiden met een rituele of religieuze betekenis. Er wordt aandacht besteed aan hallucinogene planten zoals paddenstoelen, bilzekruid, moederkoren en papaver. Wierook en andere geurige kruiden speelden hun geestverruimende rol en hadden een sterke symbolische functie. Om het welzijn en de gemoedsrust te bevorderen werd er beroep gedaan op olie van o. a. lavendel, koriander, kruidnagel, rozen en viooltjes. Een recept van een kruidenmengsel om bepaalde lichaamsfuncties te stimuleren, zoals de spijsvertering, maar ook het libido, bestaat reeds eeuwenlang en wordt ook nu nog toegepast.

website: kruiden-eyneakker

Inkom: €8

Locatie lezingen: ‘Kaffee A Capella’ (1ste verd.) Godshuizenlaan 33, Gent. Recht tegenover het Bijlokemuseum. (info over de wegenwerken hier.)

 

Reservaties: ma-vr. van 15u-20u 0032(0)495 63 00 73 begin_of_the_skype_highlighting Vrij 0032(0)495 63 00 73 end_of_the_skype_highlighting* of e-mail via·reservatieformulier.

 

Beperkte plaatsen!

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!!!

Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren. Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen, te melden!

Sms'en kan ook op bovenstaand nummer.