5 WERELDBEROEMDE SCHILDERIJEN MET EEN ESOTERISCHE BOODSCHAP

Datum: 15 mei 2013

Gastspreker: Corry Geijsen

Aanvang voordracht: 20u00

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Corry heeft jarenlang als hulptoezichter gewerkt in het MSK te Gent.

Dit opende voor hem een fascinerende nieuwe wereld: die der schilderkunst. Hij hoorde professoren baanbrekende theorieën verkondigen, had ook lange gesprekken met kunstkenners die een esoterische kijk op kunstwerken hadden. Ook verder persoonlijk onderzoek bracht hem tot de overtuiging dat vele bekende kunstwerken een dubbele bodem hebben, aan het grote publiek niet gekend. Corry koos voor de voordracht 4 schilderijen uit.

Tijdens herstellingswerken in het museum verhuisden de religieuze werken naar de crypte van de St.- Baafskathedraal.Hier kwam hij in contact met Johan, een kunsthistoricus die hem eveneens inwijdde in de esoterische achtergronden van de religieuze kunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Ook verdiepten ze zich beiden in de geheimen van het Lam Gods, vooral geheime tekens hierop trokken hun aandacht. De laatste jaren volgde Corry diverse cursussen kunstgeschiedenis waarbij hij telkens een persoonlijk werk moest maken. Zo bestudeerde hij de zogenaamde geheimzinnige vrouwenportretten van Alfred Stevens en kwam hierbij tot een verrassend en controversieel resultaat.

 

De kruisdraging van de overbekende H Bosch, een onovertroffen meesterwerk, is het enige kunstwerk dat hij niet in opdracht schilderde voor een kerkelijke instantie. Door een vernuftig kodesysteem brengt hij ons een persoonlijke boodschap die nu nog uiterst actueel is, vooral in een tijd dat men het over een nieuwe evangelisatie voor het westen heeft. De madonna met de anjer uit de school van de Vlaamse primitief Rogier van der Weyden ontroert door de gevoelige expressiviteit waarbij Maria het lijden van het Christuskind voorziet. Neen verkeerd, orakelde Johan, je bewondert Maria Magdalena, het kind is haar kind en dit van Jesus. Na ellenlange discussies kon Johan mij toch overtuigen. Breughel de Jonge herschilderde de wereldberoemde boerenbruiloft van zijn vader en corrigeerde de overtollige voet. Maar er is meer, veel meer aan de hand. Hier wordt geen boerenbruiloft weergegeven, maar een bruiloft dat lang geheim gehouden werd en allerminst boertig was. Het is ook, voor de ingewijde althans, een duidelijk overzicht van de leer van de kabbala, geheimen incluis. We schakelen over naar de 19de eeuw, naar de bekende schilder van vrouwenportretten, Alfred Stevens. Men dacht dat dit alles slechts vleiend oppervlakkig was. Zijn Maria Magdalena lokte wel woedende reacties los bij de Franse katholieken, omdat ze nogal wulps werd uitgebeeld.

Corry zal proberen aan te tonen dat hier het geheim van Rennes - le - Chateau wordt geopenbaard, niet meer en niet minder.

Na de pauze zal hij het hebben over geheime tekens op het Lam Gods, die wel eens het ultieme geheim van dit uitermate mysterieuze werk kunnen onthullen.   

Inkom: 8 €

 

Locatie lezingen: ‘Kaffee A Capella’ (1ste verd.) Godshuizenlaan 33, Gent. Recht tegenover het Bijlokemuseum. 
Op wandelafstand (±14 min.) van het station Gent Sint-Pieters. 
Na 19:00u is er gratis parkeerplaats op de Koning Leopold II-laan ( 't Citadelpark) en op de Louis Pasteurlaan (Bijlokehof). Beiden op wandelafstand (±7-8 min.) van A Capella.
Wie onmiddellijk een parkeerplaats wenst, kan beter gebruik maken van de parkeergarage op het Sint-Pietersplein, die bevindt zich op wandelafstand (±10 min.) van A Capella. Meer info daarover op de site van Parkeerbedrijf Gent.

Reservaties:
ma-vr. van 15u-20u  +32 495 63 00 73* of e-mail via·reservatieformulier (Nicole)

Beperkte plaatsen! Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren. De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving! Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen, te melden! Bij voorbaat dank! Sms'en kan ook op bovenstaand nummer.