Datum: 11 september 2013

Gastspreker: Corry Geijsen

Aanvang voordracht: 20u00

De nieuwe paus Franciscus 1 was maar pas verkozen of op internet verscheen al een uitgebreide complottheorie: de voorspelling van Malachias was uitgekomen: de nieuwe zwarte paus (in Malachias' voorspelling heeft hij het over Petrus van Rome, de term zwart komt er niet in voor) zal ons naar de beruchte nieuwe wereldorde leiden.       Weliswaar is die nieuwe pauskeuze een unieke gebeurtenis in de kerk- en zelfs wereldgeschiedenis: de officiële witte paus en de zwarte paus (bijnaam van de generaal der jezuïeten) komen nu wel heel dicht bij elkaar.                 De tijd is nu meer dan rijp om waarheid en verdichtsel te scheiden.

Corry zal proberen die moeilijke taak op zich te nemen. Met een open, maar kritische geest volgen we die militante orde in de loop der geschiedenis en botsen hier op heel wat geheimen. Zijn relaas begint in Rome bij een bezoek aan de Ignatius van Loyolakerk. Wat Corry daar zag aan architectonische trucjes en hoorde over de zwarte paus, deed hem besluiten op historisch én esoterisch onderzoek te gaan. Het begint bij de fascinerende persoonlijkheid van hun stichter Ignatius van Loyola.

Heel wat minder bekende facetten van die uiterst merkwaardige man zullen de revue passeren: zijn frustraties als gekwetste en verliefde (op de zus van keizer Karel!) soldaat, zijn agressie, zijn bekering en grenzeloze verering voor Maria, een reis naar Jeruzalem, zijn visioenen en uiteindelijk een geheim en dagenlang onderhoud met paus Paulus 3, waarna hij - tegen alle verwachtingen in - de zegen kreeg voor het oprichten van zijn orde (1540).

Zijn "geestelijke oefeningen" zijn een geniaal staaltje van toegepaste magie, in zijn pedagogische idealen is hij eeuwen zijn tijd vooruit. Hoe dan ook, de ongebreidelde, wereldomvattende verspreiding van de militante, op militaire leest geschoeide orde, neemt een aanvang. Hier starten dan de complottheorieën en wordt het ingewikkeld tweeslachtig. Gaat het uitsluitend om rigoureuze bekeringsijver waarbij de gehele wereld wordt omhelsd of streven ze in het geheim naar wereldoverheersing? We zetten de historische feiten op een rijtje en trachten een objectief oordeel te vellen, wel heel moeilijk.

In 1774 kunnen de regerende Bourbons (Frankrijk, Spanje, koninkrijk Napels en Sicilië) paus Clemens 14 overhalen de jezuïetenorde af te schaffen. De ware reden hiertoe blijft een groot raadsel. Achteraf worden ze in kerkelijke eer hersteld. Dan begeeft Corry zich op glad ijs: hadden of hebben zij iets te maken met magische praktijken? Een verhaal dat begint in de late renaissance bij de dominicaan Giordano Bruno, die beweerde via Oud Egyptische magie met entiteiten in contact te staan. De jezuïeten tonen intense interesse.

Corry zal dan de echte of vermeende betrokkenheid behandelen bij Mariaverschijningen, manifestaties van meesters in de theosofie, ufo's en eventuele buitenaardse contacten. Een uiteraard controversieel en glibberig terrein waar alles nog een hypothetisch karakter heeft. De conclusie wordt aan de toehoorder overgelaten. We bespreken ook nog de beruchte vierde eed van de jezuïeten en enkele ophefmakende boeken (o.a. van de ex-jezuïet Malachi Martin).

Nog dit, Corry komt niet in het kielzog van absurde complottheorieën, maar tracht hier enkel tot een gefundeerde conclusie te komen. Hij zal zich ook niet laten verleiden tot een aanval op de nieuwe paus, integendeel, hij wenst hem veel succes in zijn moeilijke taak; 

In elk geval, stof genoeg voor een grondige discussie.

OPGELET! Locatie lezing:deze voordracht gaat uitzonderlijk door in:

                café "De Karper"

                Kortrijkse steenweg, 2

                B9000 Gent

Situering:

Op de hoek van de Kortrijkse steenweg en de Van De Kerckhovelaan.

Vanaf "A Capella" over de brug, ongeveer 300 meter richting "'t Citadelpark", aan de eerste lichten.

Op wandelafstand (+- 14 min.) van het station Gent Sint-Pieters.

Na 19:00u is er gratis parkeerplaats op de Koning Leopold II-laan ('t Citadelpark) en op de Louis Pasteurlaan (Bijlokehof). Beiden op wandelafstand (+- 7-8 min.) van café De Karper. Wie onmiddelijk een parkeerplaats wenst, kan beter gebruik maken van de Parkeergarage op het Sint-Pietersplein, die bevindt zich op wandelafstand (+- 10 min.) van café De Karper.

Meer info daarover op de site van Parkeerbedrijf Gent.

 

Reservaties:

ma.- vr. van 15u - 20u  +32 495 63 00 73  of e-mail via het reservatieformulier 

 

Beperkte plaatsen!

Gelieve dus vooraf tijdig te reserveren

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!

Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen, te vermelden!

Bij voorbaat dank! Sms'en kan ook op bovenstaand nummer.