Datum: 14 oktober 2015

Gastspreker: Geert De Vleeschouwer

Aanvang voordracht: 20.00 uur

 In tegenstelling tot wat de  wetenschap (dank zij “The wealth of nations” van Adam Smith (1776), de grondlegger van de economie) altijd beweerde en beweert, bestaat schuld (of krediet) al ver voordat geld en munten uitgevonden waren. 

De mens maakt al 5000 jaar gebruik van uitgebreide kredietsystemen. Sterker nog,: schuld en kwijtschelding hebben ons morele besef gevormd. Het woord “schuld” werd al vanaf het begin in zakelijke én religieuze zin gebruikt. Onze opvattingen over beloftes, krediet en afbetaling die we in ons modern kapitalisme kennen dateren al van uit de vroegste beschaving. Dit werpt een nieuw licht op de verhoudingen in onze samenleving. Slavernij, oorlog en opstand hangen altijd samen met de ideeën 

over schuld. Inzicht en bewustwording over geld als schuld kan de mens bevrijden uit deze slavernij. Het huidige geldsysteem is funest voor de duurzaamheid. Het stimuleert kortetermijndenken, vereist oneindige groei in een eindige wereld, concentreert de rijkdom bij een kleine elite en breekt de natuurlijke samenhorigheid tussen mensen af. We moeten naar een monetair ecosysteem dat tegen een stootje kan en de duurzaamheid bevordert. Dat kan met extra muntsystemen die allerlei doelen dienen: betere gezondheid, onderlinge samenwerking, milieubehoud, florerend lokale economie, enz. Die muntsystemen zijn niet alleen goed voor arme landen, niet alleen goed voor landen in crisis, maar ook goed voor ons eigen land. 

 Inkom: 8 €

 

Locatie lezingen:


‘Kaffee A Capella" (1ste verdiep)  

Godshuizenlaan 33, Gent.

Recht tegenover het Bijlokemuseum.

Op wandelafstand (±14 min.) van het station Gent Sint-Pieters.

Na 19:00u is er gratis parkeerplaats op de Koning Leopold II-laan ( 't Citadelpark) en op de Louis Pasteurlaan (Bijlokehof).

Beiden op wandelafstand (±7-8 min.) van A Capella.

Wie onmiddellijk een parkeerplaats wenst, kan beter gebruik maken van de parkeergarage op het Sint-Pietersplein, die bevindt zich op wandelafstand (±10 min.) van A Capella.

Meer info daarover op de site van Parkeerbedrijf Gent.

Reservaties:


ma-vr. van 15u-20u +32 495 63 00 73* of e-mail via het reservatieformulier op onze website "universeel.org".

Beperkte plaatsen!

Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren.

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!

Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen, te melden!

Bij voorbaat dank!

Sms'en kan ook op bovenstaand nummer.