Datum: 08 juni 2016

Gastspreker: Marc Joris

Aanvang lezing: 20.00 uur

De “Da Vinci Code zou een spannende cocktail kunnen zijn van een avonturenverhaal, een politiefilm en een occulte of esoterische roman, en daar is niets mis mee.

 

 

Maar vele lezers denken ook dat “De Da Vinci Code” een betrouwbare historische bron is over de eerste christenen, de kerk, Maria Magdalena, de Tempeliers, de Franse monarchie, de schilderkunst in de renaissance, de apocriefe evangelies, Middeleeuwse symboliek en — natuurlijk — door Leonardo Da Vinci ontworpen codes.     

Helaas, bijna al die pseudohistorische interpretaties zijn door Dan Brown verzonnen, verkeerd begrepen of soms ronduit onjuist weergegeven. De Tempeliers zijn niet gefolterd en geëxecuteerd door de katholieke kerk, maar door de Franse koning. De verslagen over hun door foltering afgedwongen “bekentenissen” vermelden nergens Maria Magdalena of een kind dat zij van Jezus zou hebben gehad, en al helemaal niet dat dat kind de voorvader van de Merovingers zou zijn. Da Vinci heeft nooit een koker met een codeslot ontworpen, zoals de cryptex die in het boek zo’n grote rol speelt. De apocriefe evangelies uit de Nag Hammadi geschriften zijn niet vrouwvriendelijker of feministischer dan de evangelies die wij kennen.  

Maria Magdalena werd door de kerk niet “gedemoniseerd” maar voorgesteld als een heilige vrouw, voor wie vele kerken zijn gebouwd… Ja, er is veel kennis over de eerste christenen en het jodendom uit de tijd van Christus verloren gegaan.      

Ook over de betekenis van de Graal zijn er nog vele onopgeloste vragen. Maar die komen in het boek van Dan Brown niet voor.    

De échte mysteries blijven onopgelost. De échte vragen blijven onbeantwoord…. 

Inkom: 8 €

 Locatie lezingen:

‘Kaffee A Capella’ (1ste verdiep)   

Godshuizenlaan 33,                                             Gent.

 

Recht tegenover het Bijlokemuseum.

Op wandelafstand (±14 min.) van het station      Gent Sint-Pieters.

Na 19:00u is er gratis parkeerplaats op de            Koning Leopold II-laan ( 't Citadelpark) en op de Louis Pasteurlaan (Bijlokehof).   

Beiden op wandelafstand (±7-8 min.) van       "Kaffee A Capella".

Wie onmiddellijk een parkeerplaats wenst, kan beter gebruik maken van de parkeergarage op het Sint-Pietersplein, die bevindt zich op wandelafstand (±10 min.) van A Capella.

Meer info daarover op de site van Parkeerbedrijf Gent.

 

 

Reservaties:

ma-vr. van 15u-20u +32 495 63 00 73* of e-mail via het reservatie-formulier op onze website "universeel.org".

Beperkte plaatsen!

Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren.

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!  

Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen,te melden!

Bij voorbaat dank!

Sms'en kan ook op bovenstaand nummer.