Datum: 12 oktober 2016

Gastspreker: John Van Schaik

Aanvang lezing: 20.00 uur

In het jaar des heren 1141 schenkt graaf Diederick van de Elzas bezittingen aan de tempelierscommanderij te Slijpe. In het voorjaar van 1183 trekt Diederick door zijn Vlaamse landen om ketters en katharen te vervolgen. Rond 1190 krijgt de romanschrijver Chrétien de Troyes van graaf Philips van de Elzas de opdracht om een — de eerste — graalroman te schrijven: “Li Contes del Graal.”

Aan de hand van deze acties van de Vlaamse graven kunnen we vaststellen dat zij de katharen vervolgen, de tempeliers steunen en de graal propageren. Volgens de graven zijn de katharen verfoeilijke ketters, de nobele tempeliers beschermers van het heilige graf in Jeruzalem en de graalridders zoekers naar het geheim van de herrezen Christus. 

Zijn de katharen dan niet de eigenlijke graalhoeders, zoals zoveel esoterisch-populaire literatuur beweert sinds het midden van de negentiende eeuw? De graalliteratuur vertelt het verhaal van de dood en opstanding. De katharen geloven daar niets van. Hoe kan nu de Verlosser in zo een bezoedeld tijdelijk lichaam terecht komen? Wat leren de katharen eigenlijk? 

John van Schaik (1956) studeerde middeleeuwse mystiek en promoveerde op het godsbeeld van de laat-antieke christelijke manicheeërs en de middeleeuwse katharen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over het mystieke, gnostische en esoterische christendom.

Recent verscheen: “Ketters. Een geschiedenis naast de kerk”, Davidsfonds 2016. Info: www.johnvanschaik.be 

Inkom: 8 €

 Locatie lezingen:

‘Kaffee A Capella’ (1ste verdiep)   

Godshuizenlaan 33,                                             Gent.

 

Recht tegenover het Bijlokemuseum.

Op wandelafstand (±14 min.) van het station      Gent Sint-Pieters.

Na 19:00u is er gratis parkeerplaats op de            Koning Leopold II-laan ( 't Citadelpark) en op de Louis Pasteurlaan (Bijlokehof).   

Beiden op wandelafstand (±7-8 min.) van     "Kaffee A Capella".

Wie onmiddellijk een parkeerplaats wenst, kan beter gebruik maken van de parkeergarage op het Sint-Pietersplein, die bevindt zich op wandelafstand (±10 min.) van A Capella.

Meer info daarover op de site van Parkeerbedrijf Gent.

Reservaties:

ma-vr. van 15u-20u +32 495 63 00 73* of e-mail via het reservatie-formulier op onze website "universeel.org".

Beperkte plaatsen!

Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren.

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!  

Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen,te melden!

Bij voorbaat dank!

Sms'en kan ook op bovenstaand nummer