Datum: 09 november 2016

Gastspreker: Jos Verhulst

Aanvang lezing: 20.00 uur

De teksten in het Nieuw Testament hebben een esoterisch karakter. Doorheen de eeuwen heeft een esoterisch-christelijke traditie bestaan waarbinnen precieze kennis werd gecultiveerd en doorgegeven. Ondermeer de Vlaamse schilder Pieter– Pauwel Rubens (1577-1640) was met deze esoterische stroming verbonden. In zijn religieuze schilderijen zijn vaak esoterisch-christologische en astrologische elementen verwerkt. 

Tijdens de lezing wordt dit geïllustreerd aan de hand van drie schilderijen van de meester. “De Aanbidding door de Koningen” (Antwerpen KMSKA), “De Aanbidding door de Herders” (Antwerpen Sint-Pauluskerk), en “De Onbevlekte Ontvangenis” (Madrid Prado).

Het Nieuwe Testament bevat drie geboorteverhalen waarbij telkens een verschillende geboortedag hoort. Het Koningenschilderij heeft betrekking op het kerstverhaal in Mattheüs en verwijst (zoals het evangelie zelf) naar dinsdag 15 september, 7 v.chr. (Bethlehem 18u10). Het Herdersschilderij heeft betrekking op het geboorteverhaal in het Lucas-evangelie en verwijst naar vrijdag 14 januari 1 na Chr. (Bethlehem 21u05). Het derde schilderij is gerelateerd aan Openbaring 12:1-6 en verwijst naar zondag 25 december 1 na Chr. (Jeruzalem 23u52).

We bespreken aan de hand van deze schilderijen en de erin verborgen horoscopen en andere esoterische elementen, de complexe natuur van het christelijke kerstverhaal, dat drastisch afwijkt van het gebruikelijke (kerkelijke) verhaal.

 https://independent.academia.edu/JosVerhulst

Inkom: 8 €

 Locatie lezingen:

‘Kaffee A Capella’ (1ste verdiep)   

Godshuizenlaan 33,                                             Gent.

 

Recht tegenover het Bijlokemuseum.

Op wandelafstand (±14 min.) van het station      Gent Sint-Pieters.

Na 19:00u is er gratis parkeerplaats op de            Koning Leopold II-laan ( 't Citadelpark) en op de Louis Pasteurlaan (Bijlokehof).   

Beiden op wandelafstand (±7-8 min.) van     "Kaffee A Capella".

Wie onmiddellijk een parkeerplaats wenst, kan beter gebruik maken van de parkeergarage op het Sint-Pietersplein, die bevindt zich op wandelafstand (±10 min.) van A Capella.

Meer info daarover op de site van Parkeerbedrijf Gent.

Reservaties:

ma-vr. van 15u-20u +32 495 63 00 73* of e-mail via het reservatie-formulier op onze website "universeel.org".

Beperkte plaatsen!

Gelieve dus vooraf en tijdig te reserveren.

De plaatsen worden altijd gereserveerd op volgorde van inschrijving!

Om praktische redenen vragen wij tevens naam & voornaam van de persoon die u zal vergezellen,te melden!

Bij voorbaat dank!

Sms'en kan ook op bovenstaand nummer